24 mei 2024 is het Psychose Awareness Day. Psychose is nog steeds met veel stigma’s omgeven, ook bij zorgverleners. Hieronder zet JOOOST 4 tools voor zorgverleners op een rijtje waarmee je (meer) destigmatiserend kan werken.
1. Feiten & fictie over psychose
Mensen die psychotisch zijn hebben drugs gebruikt. Feit of mythe? Kenniscentrum Phrenos maakte een campagne over de 7 mythen over psychoses met een poster en social media-posts. (En ja, het is een mythe dat mensen met een psychose drugs hebben gebruikt).
2. Kernaanbevelingen voor destigmatisering
De vernieuwde zorgstandaard Destigmatisering van Akwa GGZ geeft 8 kernaanbevelingen aan zorgprofessionals. Akwa GGZ heeft er ook een campagne bij gelanceerd: Van stigma naar sterkte. Inclusief een lied van Daisz, die zorgverleners oproept om stigma in het licht te zetten.
3. Leetraject Destigmatiserend werken
Bij GGZ Ecademy kan je het leertraject Destigmatiserend werken in de ggz volgen. In 2 uur ontdek je jouw (de)stigmatiserende houding en gedrag ten opzichte van je cliënt.
4. De toolbox van Samen sterk zonder stigma
Het initiatief Samen sterk zonder stigma is al een tijdje geleden gestopt. Gelukkig staat hun website nog online. Met daarop de toolbox voor zorgverleners in de ggz, vol hulpmiddelen, werkvormen en ervaringsverhalen.