lezen

Van preventie tot euthanasie – vernieuwingen in de Richtlijn Suïcidaliteit

De oude Richtlijn Suïcidaliteit uit 2012 heeft een flinke opfrisbeurt gekregen. Hoogste tijd, want het denken over suïcidaliteit heeft niet stil gestaan. Jooost zet 4 vernieuwingen en 4 blijvertjes op een rij.

De richtlijn Suïcidaliteit is vernieuwd. Sinds de vorige versie uit 2012 is er veel veranderd in het denken over aanpak van suïcidaliteit en de rol van cliënten en naasten. Bovendien is er meer wetenschappelijk bewijs voor effectieve aanpakken.  In dit webinar over de nieuwe Richtlijn licht psychiater Aartjan Beekman de vernieuwingen toe (kijktip: kijk vanaf minuut 15).  

pexels jplenio

Vier vernieuwingen 

 

1. Meer focus op preventie 

De richtlijn beschrijft dat de ggz-professional verantwoordelijk is om actief te zijn in netwerken over suïcidepreventie. De richtlijn besteedt veel aandacht aan preventie, waarin ggz samenwerkt met anderen binnen en buiten de zorg. Want preventie is één van de meest effectieve manieren om suïcides te voorkomen.  

 

2. Opbouw naar fasen (van crisis naar persisterende suïcidaliteit) 

Aanbevelingen naar hoe te handelen zijn nu opgedeeld naar drie fasen: hoe te handelen bij een suïcidale crisis, tijdens suïcidaliteit bij persisterende suïcidaliteit. Doelen en interventies verschuiven immers. Bij een crisis staat de veiligheid van de cliënt centraal. Daarna verschuift het perspectief naar voorkomen van suïcidaliteit naar – uiteindelijk -acceptatie en focus op kwaliteit van leven bij persisterende suïcidaliteit.  

 

3. Beleid bij vraag om hulp bij zelfdoding  

Vanuit een suïcidepreventief perspectief adviseert de werkgroep altijd zorgvuldig te onderzoeken wat de doodswens bij de cliënt veroorzaakt en bij twijfel geen hulp bij zelfdoding te verlenen.

 

4. Professioneel handelen na een suïcide 

De richtlijn beschrijft zowel de formele stappen die dan moeten worden gezet, als welke hulp er nodig is voor betrokken zorgverleners of andere professionals in andere domeinen.   

 

Vier blijvertjes: de hoofdprincipes  

De vier handelingsprincipes voor handelen bij suïcidaliteit zijn ook in de nieuwe richtlijn hetzelfde gebleven:

  1. Contact maken en direct vragen naar suïcidaliteit 
  2. Veiligheid optimaliseren
  3. Met naasten samenwerken
  4. Continuïteit van zorg bieden