kijken

Ongeziene trauma’s – waarom aandacht voor PTSS bij LVB noodzakelijk is

Cliënten met LVB hebben vaak PTSS-klachten – toch hebben hulpverleners daar weinig oog voor. Met alle gevolgen van dien.
Media

“Het is onze plicht dat wij trauma-diagnostiek doen bij mensen met een licht verstandelijke beperking.” Dat is de take-home message van Liesbeth Mevissen in deze video over LVB en trauma van het kenniscentrum van Trajectum (22 minuten). Liesbeth is klinisch psycholoog en orthopedagoog-generalist. 

 

Het gaat om grote aantallen 
Veel mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in behandeling bij de ggz hebben post-traumatische stressklachten (PTSS): tussen de 40-80%. Ter vergelijking: van mensen zonder een LVB ontwikkelt 5-10% PTSS na een traumatische gebeurtenis.

 

Het gevaar van diagnostic overshadowing

PTSS wordt vaak gemist bij mensen met LVB. De manier waarop de symptomen van PTSS zich presenteren bij mensen met een LVB, lijkt namelijk sterk op symptomen van de LVB zelf. Dat heet diagnostic overshadowing. “Logisch dus dat je PTSS over het hoofd ziet,” aldus Liesbeth. 

 

Wat als je PTSS niet herkent en/of niet behandelt? 
Liesbeth: “De klachten verergeren, en mensen ontwikkelen andere klachten, zoals verslaving, suïcidaliteit en angst- en stemmingsstoornissen. Kinderen en jongeren met LVB stagneren in hun ontwikkeling, want je kan minder goed leren. En cliënten profiteren minder goed van een training.”   

 

Een vragenlijst invullen helpt bij herstel  
Een getrainde gedragswetenschapper kan PTSS in kaart brengen met het instrument DITS-LVB. Liesbeth: “We hoeven niet voorzichtig te zijn. Voor deze mensen is het fijn dat er eindelijk iemand naar vraagt. (…) Het onschuldigt hen als het ware: als je dit soort dingen meemaakt, dan is het logisch dat je daar zo’n last van kan hebben. Als je dat kan delen, dan is dat de eerste stap naar herstel.”