luisteren

Kom van die bank af

Leefstijl verbeteren kan voor cliënten aanvoelen als een marathon die je loopt met hele kleine stapjes. Het helpt als de zorgverlener zelf ook van de bank afkomt.

In de podcast Leefstijl bij het herstelproces van GGZ Ecademy (luistertijd 35 min) zetten Thomas Pruijsen (projectmedewerker bij MIND en ervaringsdeskundige) en Dr. Jeroen Deenik (gezondheidspsycholoog bij GGZ Centraal) de cliënt centraal. Welke hobbels vindt deze op z’n pad? Hoe kun je helpen bij de eerste stappen op weg naar een gezondere leefstijl? 

 

Thomas: “Vragen over leefstijl zijn voor cliënten vaak ingewikkeld. Want je komt voor je psychische klachten naar de ggz, en niet voor een gesprek over voeding of beweging.” Toch moet de zorgprofessional er wel over beginnen, vindt Jeroen. Mensen missen het wel als het niet besproken wordt. Zo’n gesprek kan je het beste vanuit de menselijke maat aanpakken. Jeroen: “Gewoon met vragen als: hoe gaat het met je? Hoe kom jij ’s ochtends je bed uit? Waar krijg je energie van? 

 

Van die bank (of stoel) af 
In de podcast delen Thomas en Jeroen veel tips en ervaringen. Jooost pikte deze drie aandachtspunten voor zorgverleners eruit: 

 

  1. Heb geduld. Voor leefstijlverandering is een lange adem nodig. En de ene patiënt slaat er wel op aan en de andere patiënt denkt: laten we eerst maar op andere dingen focussen. 
  2. De zorg bestaat uit allemaal eilandjes (de fysio, die voedingsdeskundige, de therapeut…) en iedereen geeft vanuit zijn eilandje advies. Als cliënt kan dat je overweldigen.

  3. De meeste mensen weten wel wat ze moeten doen, maar het is ingewikkeld om het daadwerkelijk te doen.  

 

Thomas heeft voor de luisteraar ook een gewetensvraag: “Waarom zijn al die gesprekken in de ggz op de bank of in een stoel? Je kan ook zeggen: laten we een heel klein rondje lopen en dan gewoon rustig buiten op een bankje dat gesprek voeren.”  

 

Zorgverlener zelf ook in de benen  
Jeroen is fan van radicale gelijkwaardigheid: als zorgverlener ook je eigen leefstijl bespreekbaar maken. Een voorbeeldje: “Als een professional tegen de cliënt zegt ja, ik doe eigenlijk ook altijd boodschappen met de auto, want de drukke werkdag lukt het mij niet anders – maar als jij morgen gaat lopen ga ik het ook doen. En dan zien we elkaar overmorgen en dan gaan we kijken of het is gelukt. 

 
Zo kan je leefstijl normaliseren en makkelijk integreren in je gesprek. “En als je 3 kwartier over allemaal trauma’s hebt gepraat, is het nog best leuk om een beetje zo af te sluiten!”