kijken

DITSMI – wat is DAT?! (Ontdek het op 29 april)

Bekijk je cliënt eens met nieuwe ogen. Klopt de diagnose nog wel? Het behandelmodel DITMSI voor cliënten met EPA vraagt om regelmatige checks.

“Ik was net een zombie.” Nadieh Schuurman knapte ondanks jarenlange behandeling in de ggz niet op. GG Net ontwikkelde de DITSMI-aanpak voor mensen zoals Nadieh. Dankzij dit behandelmodel ziet ze de toekomst weer zitten: “Ik heb nu echt het gevoel dat het allemaal goed gaat komen.”

 

Van doodlopende weg naar een route met perspectief  
Dit filmpje van GG Net, met Nadieh in de hoofdrol, legt uit wat DITSMI is (kijktijd 6 minuten). Dit behandelmodel ontstond toen GG Net onderzocht waarom cliënten met ernstige psychische aandoeningen ondanks langdurige en soms intensieve behandelingen niet beter werden. Conclusie: diagnoses moeten regelmatig worden herzien, en behandelingen daarop aangepast. Dat voorkomt overbehandeling en overmatig medicijngebruik.  

 

Alsof je de cliënt voor het eerst ziet 
Drie kenmerkende principes van DITSMI zijn:  

  1. Opnieuw diagnosticeren (“alsof je de cliënt voor het eerst ziet”).
  2. Behandelen volgens de huidige richtlijnen.
  3. Focussen op wat de patiënt nog wel kan (herstelgerichte zorg). 

 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat met de DITSMI-aanpak 49% van de diagnoses werden aangepast en medicijngebruik verminderde. Zo nam het gebruik van antipsychotica af met 30%.

 

Meer leren over DITSMI? 29 april conferentie in Utrecht  
Het Trimbos organiseert een (gratis) conferentie met inspirerende voorbeelden en verhalen, op 29 april van 13 – 16.30 in Utrecht. Aanmelden: stuur een e-mail aan jhuls@Trimbos.nl.