In de korte film Hearing Voices and Recovery (kijktijd 11 min.) vertellen ervaringsdeskundigen en hulpverleners over wat stemmen kunnen betekenen. “De stemmen bedreigen je, domineren je, vernederen je”- vertelt ervaringsdeskundige Vincent Demassiet. Maar wil hij nooit meer van zijn stemmen af.
Bij ervaringsdeskundige Robin Timmers verwoestten de stemmen zijn leven volledig. Nu hij is hersteld heeft hij een heel andere relatie met de stemmen: “Het was niet meer oorlog met de stemmen; ik leerde vrede sluiten met de stemmen en met ze samen te werken. Ik kan weer groeien en het leven leiden dat ik wil.
Zoveel mensen, zoveel stemmen
In de film vertellen hulpverleners over hun gesprekken met de stemmen van stemmenhoorders. Psychiater Dirk Korstens vertelt: “Elke dag moet ik mezelf afleren om stemmen te generaliseren. Er zijn zoveel verschillende stemmen, net zoveel als dat er mensen zijn (…) Het is heel interessant om van de stem zelf te horen waarom die er is. Dat geeft me soms zelfs het idee dat zo’n stem een echt persoon is, met een doel.”
Neem het niet letterlijk
Joachim Schnackenberg, ggz-verpleegkundige: “Stemmen kunnen heel grove taal gebruiken, heel bedreigend zijn. Ze doen alles om gehoord te worden.” Maar zijn ervaring is dat die bedreigende taal nooit letterlijk bedoeld is. “Dat weet ik, omdat ik de stemmen vraag: bedoel je dit letterlijk? En het antwoord is altijd nee.”
De stem als medestander
Het is Vincent Demassiet gelukt om naar zijn stemmen te luisteren. Nu steunen ze hem in moeilijke emotionele situaties: “De stemmen hebben me geholpen mijn leven terug te krijgen – nu wil ik mijn stemmen behouden. Iets wat vroeger als iets verschrikkelijks werd beschouwd, is nu een speciale vaardigheid geworden.”