kijken

3 liter ice tea per dag: doe maar niet

Met aandacht voor de leefstijl van je cliënt kun je hun leven kwalitatief verlengen. Hoe snijd je dit onderwerp aan?

Aandacht voor leefstijl in de ggz is broodnodig. Mensen met een psychische aandoening leven korter – soms wel 20 jaar. Ongeveer 70% van de cliënten heeft ook een lichamelijke aandoening die om behandeling vraagt. Hoe maak je jouw gesprekken met cliënten leefstijlgericht?

 

Leefstijlinterventies kunnen psychische klachten verminderen. Daarvoor komt steeds meer wetenschappelijk bewijs, vertelt Wiepke Cahn in deze korte video (3 minuten kijktijd). Cahn is psychiater en hoogleraar Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen. “We gaan er vaak vanuit dat het wel goed zit. Of dat er toch niets aan te doen is. Maar als je er bij een cliënt naar vraagt zal het je verbazen. 

 

Gevangen in een vicieuze cirkel 
Gezond leven is vaak geen appeltje-eitje in de ggz. Cahn vertelt hoe cliënten in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen: Medicijnen in de psychiatrie geven vaak een hongergevoel. Daardoor ga je meer eten en dat maakt je dikker. Je gaat minder bewegen en minder naar buiten. Dat heeft weer effect op de psychische gezondheid.  

 

Hoe maak ik leefstijl bespreekbaar?  
Leefstijl verdient dus volop aandacht in gesprekken met cliënten. In deze GGZ Inspiratie ‘Maak het leefstijlgericht’ oefen je met 4 situaties. Verder leren?  Volg het leertraject van de GGZ Ecademy over leefstijl.