kijken

Woelen, draaien, tollen – wakker liggen is een risico

Moeilijk inslapen, slecht doorslapen, heel vroeg wakker zijn: slaapproblemen komen bij vrijwel alle psychische problemen voor. Oorzaak of gevolg?

Slaapproblemen vragen serieuze aandacht. Lang werd gedacht dat ze een vervelende bijkomstigheid waren van psychische klachten. En dat iemand weer als een roosje slaapt als de psychische klachten over zijn. Niet dus. Het is juist precies andersom.

 

Slaapproblemen zijn een risicofactor voor het ontstaan van psychische problemen. Ze verergeren de klachten, vertragen het herstel en vergroten de kans dat iemand terugvalt. Marike Lancel is slaapexpert bij GGZ Drenthe en bijzonder hoogleraar Slaap en psychopathologie in Groningen. In deze video legt ze in 5 minuten uit hoe deze twee problemen samenhangen. 

 

Een bank is dus géén bed 
Marike geeft 6 adviezen over hoe je aandacht aan slaap kan besteden in de behandeling. Advies nummer 1: bij beginnende slaapproblemen is de patiënt al enorm gebaat met gerichte informatie en advies. Wat is goede slaap? Hoe bereid je je hersenen voor op rust? Hoe lang moet je op bed liggen? Die informatie kan iemand vaak al goed helpen. De andere 5 adviezen bekijk je hier vanaf minuut 4.