lezen

Ingewikkeld? Geen stress (Over empathische hulpverlening aan patiënten met een andere culturele achtergrond)

Hoe kun je de stress van nieuwkomers en mensen met een andere culturele achtergrond verminderen? Maak het ‘ingewikkeld’.

Nieuwkomers in Nederland missen een veilig nest. Dat geeft ze stress. Daar kunnen psychische klachten van komen. Zorg daarom dat deze mensen weer ‘ingewikkeld’ worden, adviseert klinisch psycholoog Victor Kouratovsky 

istock 1472950093 colorwashing communic

Wat is inwikkeling?  
Ingewikkeld worden is het opgroeien binnen een cultuur, in specifieke gewoonten, rituelen en patronen. Victor: “Vergelijk het met het inbakeren van een kind: zoals een kind wordt ingebakerd in doeken en zich daarin veilig voelt, zo zijn wij allemaal ‘ingewikkeld in onze cultuur’, en daar voelen we ons veilig in.” En goed ingewikkeld zijn beschermt tegen stress.  

 

Hoe kun je iemand weer inwikkelen? 
Gewoon beginnen met helpen, stelt Victor. Zo nam hij een jongen uit Sudan eerst maar eens aan de hand door de buurt. Om te laten zien waar hij is, zich te kunnen oriënteren. En om hem te laten weten: ‘Ik ben er om jou te helpen’, met zijn stress in die vreemde omgeving. 

 

Wat komt er nog meer bij kijken?  
Lees alle adviezen in De invloed van culturele achtergrond op stress (leestijd 5 min) van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Of bekijk de video met de uitleg van Victor Kouratovsky (kijktijd 15 min).