lezen

Hoe ontdek ik een licht verstandelijke beperking?

Heeft mijn pati├źnt misschien een licht verstandelijke beperking? Met de Signalenkaart LVB check je een aantal signalen.

Ken je de signalenkaart al waarmee je een licht verstandelijke beperking (LVB) bij iemand kunt herkennen? Tussen de 40% - 67% van de patiënten in de ggz functioneert op het niveau van een LVB. Als je dit op tijd in de gaten hebt, kun je jouw zorg aanpassen. En dat maakt de zorg effectiever. Op welke signalen moet je letten?

201610 omag free mental health resources 949

Even kort: wat is LVB ook alweer? 
Een licht verstandelijke beperking heeft twee componenten. Je kunt het dus niet simpel vaststellen met een IQ-test. Iemand met LVB heeft een IQ tussen 50 en 70. En iemand heeft ‘verminderde adaptieve vaardigheden'. Dan heb je moeite met alledaagse taken waar flexibiliteit, zelfredzaamheid en aanpassingsvermogen voor nodig is.   

 

Waar kan je LVB aan herkennen? 
DSignalenkaart van het Kenniscentrum LVB (2 A4) gaat vooral over die verminderde adaptieve vaardigheden. Er zijn drie gebieden waarbinnen je signalen zou kunnen oppikken: 

 

1. Afspraken lopen moeizaam

2. Het contact verloopt stroef

3. Praktische afspraken kosten moeite  

 

Problemen met klokkijken, een negatief zelfbeeld, een familielid die telkens het woord voert - check hier op welke signalen je allemaal kunt letten.