lezen

Herken jij deze vier typen van suïcidaliteit?

Diepgaande analyse van suïcidaal gedrag bracht psychiater Remco de Winter tot het H4ME-model. Verken de vier typen suïcidaliteit die helpen bij voorspellen van zelfmoord.

Kan je voorspellen of iemand in de toekomst een suïcidepoging wil ondernemen? Remco de Winter, psychiater bij Rivierduinen, ontwikkelde een praktisch model met vier typen suïcidaliteit (leestijd 4 minuten). Want de ene zelfmoord is de andere niet.

360 F 301555621 e7YtTqam9GXNuvdje6gH6uqE7xcAD7Uh

Wat zijn die 4 typen?   
Het model is gebaseerd op het idee van entrapment: iemand is helemaal klem komen te zitten en ziet geen andere uitweg dan zelfmoord. De Winter c.s. noemen de vier typen samen dan ook het H4ME-model: het Hypothetic Four-Type Model of Entrapment. Ze komen tot deze indeling:   

 

 1. Suïcidaal gedrag door verstoorde waarneming (perceptual disintegration) 
  Patiënten met psychotische stoornissen lijden aan wanen of kunnen stemmen horen. Zoals de stem van Satan, die de opdracht geeft om een einde aan het leven te maken.  

 2. Suïcidaal gedrag door depressie (primary depressive cognition)
  Mensen zijn door een depressie klem komen te zitten en zien het leven niet meer zitten. Remco de Winter schat in dat dit de grootste groep mensen met suïcidaliteit is in de ggz.

 3. Suïcidaal gedrag na verlies bijvoorbeeld door trauma (psychosocial turmoil)
  In deze situatie gaan mensen zwaar gebukt een groot verlies dat niet te dragen is. Bijvoorbeeld de ouders van een dochter die als klein meisje overleed aan kanker.

 4. Suïcidaal gedrag als uiting van emotionele pijn (inadequate communication/coping)
  Dit speelt bij mensen die moeilijk met hun emotionele pijn kunnen omgaan. Suïcidaal gedrag is een uitdrukking van deze pijn. Dit kan ontstaan bij traumatische ervaringen zoals misbruik op een leeftijd waarop iemand nog niet kon praten en niets kon vertellen over het trauma. 

 

Wat zijn de voordelen van zo’n typologie?  
Professionals weten uit intuïtie welke behandeling het beste past bij de patiënt, is de ervaring van Remco. Toch is een typologie nuttig. Lees hier verder waar het jou bij kan helpen.