lezen

Heeft u nog iets nodig om uw keuze te maken? En 27 andere voorbeeldzinnen voor samen beslissen

Samen beslissen vraagt om een goed gesprek. Een klein zakkaartje geeft 28 voorbeeldzinnen.

Op Begin een goed gesprek vind je tips voor wat je kan doen om beter samen te beslissen. Zoals een zakkaartje met 28 voorbeeldzinnen: 7 voor elke stap in het besluitvormingsproces.

 

3266120 wegwijzer en wegwijzer vector

 

Stap 1: Keuze, proces en rolverdeling  

Er is iets te kiezen en de patiënt heeft daar een rol in. Daar geef je uitleg over. Een voorbeeldzin die je kunt uitspreken is: U bent expert in uw eigen leven, ik wil graag weten wat u belangrijk vindt 

 

Stap 2: Behandelmogelijkheden  
Je geeft uitleg over de aandoening en de behandelmogelijkheden. Een voorbeeldzin bij de stap is: Ik wil graag weten of ik het goed heb uitgelegd. Wilt u vertellen wat u net heeft gehoord? 

 

Stap 3. Voorkeuren  
In deze stap verken je wat de cliënt belangrijk vindt en verbinden jullie dit aan de behandelmogelijkheden. Dan komt deze voorbeeldzin van pas: Welke wensen heeft u voor de toekomst? Waar hoopt u op? 

 

Stap 4. Beslissing 
De combinatie van behandelmogelijkheden en voorkeuren van cliënt m.b.t. kwaliteit van leven leiden tot de beslissing of uitstel. Dus kan je vragen: Heeft u nog iets nodig om een keuze te kunnen maken? 

 

Met een beetje knip- en plakwerk krijg je het kaartje op een kwart A4. Het is gemaakt door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties, en goed bruikbaar in de ggz.