kijken

Eerder regel dan uitzondering: de combinatie van psychische problemen en verslaving

Meer leren over de combinatie van verslaving en psychische problemen? Akwa GGZ organiseert dit voorjaar drie lunchwebinars van een uur, met experts en ervaringsdeskundigen.

Wat te doen als je merkt dat jouw patiënt naast psychische klachten ook verslavingsproblemen heeft? Hoort iemand dan thuis in de ggz of in de verslavingszorg? Het gaat om één mens. Wat kunnen we doen om ze ook als ‘geheel mens’ te behandelen? Akwa GGZ organiseert hierover 3 lunchwebinars, samen met het NIP, de NVvP, Stichting Het Zwarte Gat en Verslavingskunde Nederland.

 

Aflevering 1 kan je hier terugkijken. Daarin vertelt ervaringsdeskundige Addy Venderbos zijn indrukwekkende levensverhaal, en vooral ook: wat hem goed heeft geholpen. “Er zit nog een heel mens om zo'n verslaving heen. Als daar oog voor is en je daarin begeleid wordt, dan valt er heel wat te winnen.”  

 

 

En hoogleraar Verslavingszorg Arnt Schellekens legt meer uit over de comorbiditeit van verslaving en psychische problemen. “Je moet breed, geïntegreerd naar die problemen kijken.” 

 

Meedoen kan nog  
Je kan hier je nog aanmelden voor het tweede en derde webinar. Laat je bijpraten over twee veel voorkomende combinaties:  

  • aflevering 2 (4 april) gaat over verslaving en trauma. Die combinatie komt veel voor, maar wordt vaak gemist. Wil je alvast een beetje inlezen in dit onderwerp? Dan is dit interview met GZ-psycholoog Tim Kok van Tactus een goede kennismaking (leestijd 2 min.).   

  • aflevering 3 (16 mei) geeft inzicht in de combinatie verslaving en persoonlijkheidsstoornissenBeide stoornissen hebben vergelijkbare symptomen. Hoe stel je vast wat er aan de hand is?