luisteren

De confrontatie met de kilo’s - over wegen bij een eetstoornis

Eén keer in de week op de weegschaal, en dan een goed gesprek over de uitkomsten. Wegen is een vast onderdeel van cognitieve gedragstherapie bij een eetstoornis.
Eating Disorders Widescreen 2

2 juni is het World Eating disorder day. In een podcast legt klinisch psycholoog Alberte Jansingh uit hoe je om kunt gaan met weerstand bij het wekelijkse weegmoment in de behandeling van mensen met een eetstoornis. En ze doet het voor in een rollenspel (luistertijd 15 min.) 

 

Gewicht speelt een grote rol binnen de eetstoornis, daarom moet je het wel adresseren,” stelt Albertine. Eén keer per weeg wegen, direct bij de start van de behandelafspraak is volgens haar genoeg. Het weegmoment biedt allerlei aanknopingspunten voor de behandeling:  

 

  1. Het is een mooi moment voor psycho-educatie over gewicht, gewichtsschommelingen en hoe je die kan interpreteren 
  2. Het eetpatroon gaat veranderen tijdens de behandeling en dat is spannend en eng. Je kan samen bespreken hoe het gaat met het gewicht. Gebeurt er waar je bang voor was? En moeten we daar wat mee in de behandeling?  
  3. Met wegen kan je bij sommige eetstoornissen angsten uitdagen. Bijvoorbeeld als een cliënt heel bang is dat ze zal aankomen als ze één taartje eet.  

 

Veel cliënten zien op tegen het moment op de weegschaal. Alberte vertelt in de podcast op welke weerstand je kunt stuiten – en hoe je daar samen met de cliënt over kan praten.