lezen

Bijna vakantie… zomertips van Jooost

Voor liefhebbers die ook op vakantie hun werk niet helemaal los willen laten.

Heb je nog vakantie in het vooruitzicht deze zomer? Jooost heeft nog een paar tips voor uitjes in petto.

fb werkloosheid vakantie

3 keer op pad in Nederland  

  1. Het Museum Psychiatrie belooft een interactieve tijdreis door de wereld van de psychiatrie. Maak vooraf een afspraak voor bezoek; dan krijg je een rondleiding. Het museum is onderdeel van ggz-instelling Vincent van Gogh.  
  2. In het monumentale Dolhuys is de Haarlemse vestiging van het Museum van de Geest gevestigd. Op deze plek staat ‘het kunstwerk tussen je oren’ centraal.   
  3. Liever lekker naar buiten?  Op de voormalige terreinen van psychiatrische klinieken is het prachtig wandelen. Sterker nog, het is er ‘te gek om los te lopen.’ Online en in (wat ouder) gidsje: 11 wandelingen van Bergen op Zoom tot Zuidlaren.

 

Musea in Europa  

  1. In Gent vind je Museum Dr. Guislain, een museum over geestelijk welzijn. Ze noemen zichzelf ‘een uniek laboratorium, een schurende ervaring, een internationale kick in the ass’. 
  2. Het Bethlem Museum of the Mind in Londen is gevestigd in het eerste psychiatrische ziekenhuis van Engeland – een prachtig jugendstill gebouw. Het museum ‘celebrates the achievements of people with mental health problems,’ met meer dan 1000 stukken kunst.  
  3. Ook in Parijs is het Le musée d’Histoire de la psychiatrie et des neurosciences in een historisch pand gevestigd. Hier veel historische objecten, waaronder het eerste apparaat voor een ECT-behandeling. 

 

Welk boek moet mee? En zijn de oortjes ingepakt?  

In e-magazine GGZ Totaal vind je maandelijks nieuwe titels van boeken over, door of voor de ggz in De Bibliotheek. En voor de lange rit over de snelweg biedt GGZ Totaal ook een ruime keuze aan podcasts.