doen

3 keer wijzer over psychose

24 mei 2024 is het Psychose Awareness Day. 3 tips van JOOOST waarmee je je kennis over psychose kunt bijspijkeren.
7147627 psychose

Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 3000 mensen een psychose. Dat zijn er bijna 10 per dag. 24 mei 2024 is het Psychose Awareness Day. JOOOST heeft alvast 3 tips waarmee je je jouw kennis en vaardigheden over (behandelen van) een psychose kunt bijspijkeren. Voor mensen met meer of minder tijd. 

 

Een dag de tijd? De Netwerkconferentie over netwerkgericht behandelen
Het Netwerk Vroege Psychose organiseert op 24 mei zelf een conferentie in Eindhoven. Op het programma staan vier lezingen:  

 

  1. Netwerkintake en psychiatrie bij vroege psychose, door Pieter-Bas Kantebeen, psychiater bij GGZ Eindhoven en Lia van der Ham, onderzoeker bij Kenniscentrum Phrenos  
  2. Hoe visualiseren kan helpen om ervaringen en behoeften tastbaar te maken, door Lars Veldmeijer, promovendus aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Alvast meer lezen over de In Beeld benadering, die Lars ontwikkelde?  
  3. Het betrekken van naasten, het belang, de kracht en de dilemma’s, door Yvonne de Jong,  klinisch psycholoog bij Youz
  4. HAMLETT: doorgaan of stoppen met antipsychotica na remissie van een eerste psychose, door Marieke Begemann, postdoctoraal onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Wat houdt de HAMLETT-studie in? 

 

Hier vind je alle informatie en het aanmeldformulier.

 

2,5 uur ruimte? Het leertraject Psychose van GGZ Ecademy 
Dit leertraject richt zich op de relatie tussen jou en de cliënt met een psychose. Je doet kennis op over psychosen, en het maakt je meer zeker in je handelen. Het leertraject heeft aandacht voor de balans tussen protocollen en contact maken, en voor de verschillende fasen van herstel van een psychose. (Doorlooptijd 2,5 uur). 

 

Af en toe tijd? De toolkit naasten betrekken bij psychose  
Op het Kennisnet van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën vind je een uitgebreide toolkit voor het betrekken van naasten bij een psychose. De hoofdmoot bestaat uit rollenspellen en andere videos met uitleg en voorbeeldsituaties. Zoals dit gesprek met gescheiden ouders en hun zoon (kijktijd 14 minuten).